این نوشتار به ۱۱ اشتباه زبان بدن در مصاحبه استخدامی می پردازد که اکثر کارجویان مرتکب می شوند و باعث می شوند غیر قابل اعتماد جلوه کنند.

همه‌ی ما این داستان را می‌دانیم. هر وقت ‌آن عروسک خیمه‌شب‌بازی ناقلا و دوست‌داشتنی‌ در داستان پینوکیو دروغ می‌گفت، دماغ‌اش دراز می‌شد. قطعا پیامدهای دروغ گفتن آدم‌ها هرگز کاملا نمی‌تواند شبیه پینوکیو باشد. ولی با این‌ حال، برخی نشانه‌های بدنی وجود دارند که می‌توانند دروغ‌های ما را برملا کنند.

این نشانه‌ها می‌توانند وقتی با یک آدم آب‌زیر‌کاه طرف هستیم، خیلی به کمک‌مان بیایند. با وجود این، همین نشانه‌ها نیز می‌توانند در برخورد با دیگران برای‌مان مشکل‌ساز شوند. وقتی در مورد نخستین برخورد و نخستین برداشت صحبت به میان می‌آید، این نشانه‌ها می‌توانند واقعا برای آدم‌های صادق و قابل اعتمادی که فقط چند عادت‌ بدِ در زبانی بدن‌شان دارند، بسیار مخرب و مشکل‌ساز باشند.

یکی از موقعیت‌هایی که هیچ‌کس دوست‌ ندارد دروغ‌گو و غیرقابل اعتماد به نظر برسد، هنگام مصاحبه‌ی استخدامی است.

برای آن‌که دروغ‌گو به نظر نرسید، باید از ۱۱ اشتباه زبان بدن در مصاحبه استخدامی که فهرست آن ها در ادامه می آید اجتناب کنید:

۱. گاز گرفتن لب

 

در یک مقاله در هافینگتون‌پست، دندان‌پزشکی به نام توماس پی. کانلی معتقد است گاز گرفتن لب پایین، یا لپ‌ها نشانه‌ی اضطراب است. شخص مصاحبه‌کننده ممکن است این رفتارتان را نشانه‌ای از فریب یا دروغ تلقی کند.

۲. تکان دادن سریع سر

دکتر لیلیان گرس، مشاور اف‌بی‌آی و کارشناس زبان بدن در کتاب‌اش با عنوان “‌زبان بدن دروغ‌گوها‌” می‌نویسد، وقتی کسی چیزی از شما می‌پرسد، و شما در این حال به سرعت سرتان را تکان می‌دهید، ممکن است نشانه‌ای باشد مبنی بر این‌که می‌خواهید چیزی را پنهان کنید.

۲. پوشاندن دهان


طبق مطلبی در لینکدین از جانب شرکت ارائه‌ی خدمت پژوهشی “‌امپراتوری پژوهش‌”، این کار ممکن است این‌گونه نشان دهد که شما تمایل ندارید به پرسش خاصی پاسخ دهید.

۳. بیش از حد خشک و ساکن

اگر در مصاحبه‌ی استخدامی بیش از اندازه خشک و سخت باشید، امکان دارد حس عجیبی به شخص مصاحبه‌کننده انتقال دهید. طبق جمله‌ای برگرفته از کتاب “‌علامت‌های هشدار‌” نوشته‌ی آنتونی دلورنزو و دان ریچی که در وب‌گاه تودی به آن اشاره شده بود، دروغ‌گوها معمولا تمایل دارند اضطراب و ناراحتی‌شان را با بیش از حد جدی و خشک بودن، پنهان کنند.

همیشه سعی کنید آرام و خونسرد باشید، گویی در حال انجام یک گفت‌وگو ساده و معمولی هستید.

۴. اشاره با دست هنگام صحبت

 

به گفته‌ی دکتر لیلیان گرس در مصاحبه با بیزینس‌اینسایدر، این حرکت تدافعی هنگام صحبت می‌تواند شما را گستاخ جلوه دهد و هم‌چنین ممکن است باعث شود شخص مصاحبه‌کننده احساس کند سعی دارید وی را منحرف و از سوءظن جلوگیری کنید.

۵. پوشاندن بخش‌های آسیب‌پذیر بدن

آیا همیشه عادت دارید هنگام صحبت با دیگران دست‌های‌تان را به سمت گلو، گردن، یا سینه‌تان ببرید؟ در این صورت، این عادت را ترک کنید. دکتر لیلیان گرس در کتاب‌اش می‌نویسد، این عادت یک سازوکار دفاعی است که نشان می‌دهد شما احساس می‌کنید آسیب‌پذیر هستید. این کار هم‌چنین ممکن است این‌گونه نشان دهد شما می‌خواهید چیزی را در مصاحبه‌ی استخدامی‌تان پنهان کنید.

۶. افراط و تفریط در برقراری تماس چشمی

طبق مقاله‌ای که بر اساس پژوهشی در دانشگاه میشیگان در نشریه‌‌ی دیلی‌میل منتشر شد، دروغ‌گوهای ناشی معمولا از برقراری تماس چشمی خودداری می‌کنند. دروغ‌گوهای باتجربه‌تر شاید خلاف این عمل کنند و با اعتماد به نفس زیاد به شخص مقابل خیره شوند. سعی کنید در طول مصاحبه‌ی استخدامی تماس چشمی معقول و متناسبی برقرار کنید.

۷. حالات ریزِ چهره

ماریا کونیکووا، نویسنده‌ی کتاب “‌بازی اعتماد به نفس: چرا همیشه گول‌اش را می‌خوریم؟‌” پیش‌تر به بیزینس‌اینسایدر گفته بود، حالات ریز چهره بسیار ظریف هستند و به سختی درک می‌شوند؛ و به علاوه، چند ثانیه بیش‌تر نیز طول نمی‌کشند. اگر شخص مصاحبه‌کننده به سرعت بتواند یک حالت منفی در چهره‌تان تشخیص دهد، ممکن است مسائل کمی پیچیده شود.

۸. لبخند مصنوعی

 اصطلاحی در زبان انگلیسی وجود دارد که می‌گوید “‌لبخندش به چشم‌های‌اش نمی‌آید‌”؛ و این عبارت واقعا به این مسئله در مورد مصاحبه‌ی استخدامی ارتباط دارد. روان‌شناسی به نام ارین هیری در مصاحبه با ان‌بی‌سی به این نکته اشاره کرد که، اگر شخص مصاحبه‌کننده تشخیص دهد ماهیچه‌های اطراف چشم‌های‌تان با لبخند روی لبان‌تان هماهنگ نیستند، شاید فکر کند شما می‌خواهید وی را فریب دهید.

از تایرا بنکس یاد بگیرید و با چشم‌های‌تان بخندید.

۹. ایجاد مانع بین خود و مصاحبه‌کننده

به گفته‌ی پاملا مِیِر، سخنران برنامه‌ی تِد و نویسنده‌ی کتاب “‌کشف دروغ: روش‌های ثابت‌شده در تشخیص فریبکار‌”، کیف دستی یا کتابچه‌تان را روی میز، بین خود و شخص مصاحبه‌کننده قرار ندهید. با گذاشتن یک مانع هرچند کوچک بین خود و آن شخص، بین خود و شخصی که با وی در حال گفت‌وگو هستید، فاصله می‌اندازید. ممکن است شخص مصاحبه‌کننده این کارتان را نوعی عیب و نقص تلقی کند.

اشتباه زبان بدن در مصاحبه استخدامی ۱۱:

تند و تند نفس کشیدن

 

دکتر لیلیان گرس به بیزینس‌اینسایدر گفت، نفس کشیدن تند و سنگین یکی از نشانه‌هایی است که شاید شخص مقابل می‌خواهد به شما دروغ بگوید. شاید مضطرب و عصبی‌ باشید، ولی سعی کنید به آرامی و با خونسردی نفس بکشید.